Scheiden en mediation.
Wat is mediation dan precies en hebben we daar wel iets aan? Deze vragen worden mij regelmatig gesteld. Vanuit verschillende hoeken ben ik bezig met wat mediation dan eigenlijk is. Ik zie mediation als een van de mogelijkheden om conflicten constructief op te lossen maar hoe werkt dat dan bij een (echt)scheiding?
Een echtscheiding wordt vaak gezien als een conflict. In mijn optiek is de scheiding zélf dat niet maar kan een conflict wel de aanleiding of het gevolg zijn. Ik zie een scheiding als een transformatie van een familie systeem, waarin de tijd een belangrijke rol speelt. In de mediation kijk ik samen met partijen naar het hier en nu, naar het verleden en naar de toekomst. Als mediator faciliteer ik een verandering (met daarbij het doorbreken van (onwenselijke) patronen). Ik kijk naar het conflict dat (mede) aanleiding was voor de scheiding: wat ligt er eigenlijk onder dat conflict? En welke onderliggende boodschap valt daaruit te halen? Wanneer het niet lukt om aandacht te besteden aan onderliggende patronen, dan is de kans groot dat conflicten en problemen zich ook na de echtscheiding en ook in andere relaties en gebeurtenissen blijven herhalen.
In conflict (en bij de bemiddeling daarvan) zie je vaak dat kwetsbaar zijn moeilijk lijkt. Zowel bij familie- als bij arbeidsconflicten zie ik dat mensen dan proberen hun kwetsbaarheid te bedekken. Dit kan met van alles te maken hebben. Los van de verschillen van mensen (de ene persoon is nou eenmaal kwetsbaarder dan de andere) kun je ook te maken hebben met schaamte, onveiligheid of andere spanningen die kwetsbaarheid tonen extra moeilijk maken. Als mediator heb ik dan de taak om dit bespreekbaar te maken op een manier die voor alle partijen acceptabel is en veilig voelt.
Ik probeer altijd te onderzoeken wat mij raakt en dat te benutten om van daaruit de juiste keuze te maken voor een interventie. Zelf het goede voorbeeld geven.
In een regulier scheidingstraject ligt de focus vooral op de verandering van de externe situatie: van één huis en huishouding naar twee huizen en twee aparte financiële huishoudens. Maar daarmee is de interne situatie, ofwel de onderlinge communicatie en de manier waarop je met elkaar omgaat, na de scheiding nog niet veranderd. Om echt duurzaam uit elkaar te kunnen gaan is het nodig aandacht te besteden aan die interne situatie, namelijk:
- Welke onderwerpen zorgen (meestal) voor een conflict?
- Welke belemmerende overtuigingen liggen daaraan ten grondslag?
- Waar ontstaan de irritaties?
- Hoe gaat ieder om met een (dreigend) conflict?
- Op welke wijze wordt er gecommuniceerd? Welke patronen zijn daarin zichtbaar?
- Wat is nodig om meer constructief met elkaar om te gaan en in rust met elkaar afspraken te maken?
Er wordt tijdens mijn mediationgesprekken ruim aandacht besteed aan de onderliggende dynamiek die leidt tot het conflictueuze gedrags- en communicatiepatroon. Het doel hiervan is een stabiele basis voor het maken van afspraken voor in de toekomst. Er wordt gewerkt aan het emotionele proces, het financiële proces en het juridische proces.
Voor meer informatie, neem gerust vrijblijvend contact met me op.