Als je gaat scheiden dan is het bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap standaard om alle bezittingen 50/50 te verdelen tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Maar hoe zit het met het pensioen na scheiding? Dit is een bedrag dat wordt opgebouwd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Wordt dit bedrag ook evenredig verdeeld over de ex-partners? Er zijn verschillende regels op basis van de datum waarop je uit elkaar bent gegaan. Wat de regels zijn bij pensioen na echtscheiding kun je lezen op deze pagina. Wil je afspraken maken met je voormalige partner? Dan kan een mediator uitkomst bieden.
Pensioen na scheiding
Het percentage huwelijken dat eindigt in een scheiding ligt nu hoger dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. Toch was het toen ook niet uitzonderlijk dat echtparen uit elkaar zouden gaan. Als je tegen de pensioengerechtigde leeftijd loopt en lang geleden al gescheiden bent dan denk je wellicht nu aan het pensioen na scheiding. Het tijdstip dat je in het verleden bent gescheiden heeft invloed op de regeling waar je onder valt. Laten we eerst kijken naar scheidingen die voor 27 november 1981 hebben plaatsgevonden.
Pensioen bij scheiding voor 27 november 1981
Als je gescheiden bent voor 27 november 1981, dan heb je geen recht op het pensioen van je voormalige partner. Als pensioengerechtigde hoef je dus ook geen bedrag te verdelen. De situatie verandert als je tussen deze datum en 1 mei 1995 bent gescheiden.
Pensioen bij scheiding voor 1 mei 1995
Als je tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden bent en destijds de bezittingen na de scheiding hebt verdeeld, dan val je niet onder de huidige wetgeving. In dat geval worden de regels van het pensioenarrest toegepast. Dit wordt ook wel het Boon Van Loon arrest genoemd. Als dit voor jou van toepassing is dan kun je navraag doen bij een advocaat.
Pensioen bij scheiding na 30 april 1995
In de meeste gevallen zal het om scheidingen na 30 april 1995 gaan. Dan val je onder de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet is alleen van toepassing voor personen die getrouwd waren of zich in een geregistreerd partnerschap bevonden. De drie voorwaarden zijn:
- Jullie zijn gescheiden na 30 april 1995.
- Het geregistreerd partnerschap is gestopt na 30 april 1995.
- De scheiding van tafel en bed was na 30 april 1995 definitief.
In Nederland zijn er meerdere pensioenen. Zo is er het pensioen van de overheid dat AOW wordt genoemd. Daarnaast is er een pensioen bij de werkgever en nog een privépensioen zoals een lijfrenteverzekering of banksparen. Als je meer informatie wilt opvragen omtrent de verdeling van privépensioen, bezittingen of schulden neem dan contact op met de mediator of een advocaat.
Pensioenfonds informeren
Als je bent gescheiden dan kan het pensioenfonds aan beide ex-partners uitbetalen. Het is niet nodig dat een rechter hier een uitspraak over doet. Je moet wel binnen een periode van twee jaar melding doen van echtscheiding bij het pensioenfonds. Daarvoor is het ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ te downloaden op de website van de Rijksoverheid. Als de uitvoerder van het pensioen het formulier later ontvangt dan zullen jullie zelf het pensioen moeten verdelen. De persoon die het pensioen heeft opgebouwd zal dan zelf moeten uitbetalen. Als dit het geval is dan kun je hiervoor een beroep doen op mediation. Een pensioen na echtscheiding verdelen kan emoties oproepen en onzekerheid creëren. Een mediator kan voor rust zorgen in een dergelijke situatie.
Waar heb je recht op als (ex) partner?
Als je getrouwd was of in een geregistreerd partnerschap verbonden was, dan vallen jullie onder de Wet verevening pensioenrechten. Daarin staat dat beide voormalige partners recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap door de andere ex-partner is opgebouwd. Het is echter mogelijk om een andere verdeling van het ouderdomspensioen overeen te komen. Je kunt kiezen om het ouderdomspensioen te splitsen, dit wordt conversie genoemd. Het is ook nog mogelijk om helemaal af te zien van verdeling. Naast het ouderdomspensioen kan een scheiding ook gevolgen hebben voor het partnerpensioen. Als het een klein ouderdomspensioen betreft van € 467,89 bruto op jaarbasis dan wordt dit bedrag niet verdeeld. Deze ondergrens dateert uit 2017.
Bij het verdelen zullen de pensioenen van ex-partners met elkaar verbonden blijven. Op het moment dat de voormalige partner met pensioen gaat, zal de andere ex-partner het bedrag uitgekeerd krijgen. Op het moment dat de scheiding geregistreerd wordt in de BRP zul je hier automatisch bericht van ontvangen. Dit is niet het geval bij een scheiding van tafel en bed. Omdat deze scheiding niet wordt ingeschreven bij de BRP zul je hier ook geen bericht van ontvangen. De afspraken over de verdeling moet je zelf doorgeven aan de uitvoerende instantie.
Wat zijn de opties?
Standaard wordt het pensioen verdeeld volgens de Wet verevening pensioenrechten. Je kunt ervoor kiezen om andere afspraken te maken in de huwelijkse voorwaarden, de partnerschapsvoorwaarden of in het scheidingsconvenant. Zo kun je kiezen om het ouderdomspensioen niet te verdelen. Het is eveneens mogelijk om een andere verdeelsleutel overeen te kopen. Dit kan aan het begin van het huwelijk of geregistreerd partnerschap maar ook later tot aan het einde van de relatie. Jullie kunnen afspraken maken over het percentage of over de periode waarvoor de verdeling van toepassing is. Een splitsing of conversie van het opgebouwde pensioen is ook nog een optie.
Afspraken maken zonder huwelijk
Als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan zullen jullie zelf afspraken moeten maken. Je kunt bijvoorbeeld in een samenlevingscontract vastleggen hoe het pensioen moet worden verdeeld als jullie uit elkaar gaan. Dit kunnen jullie onderling regelen of schakel hiervoor een mediator in. Uitvoerende organisaties van pensioenuitkering kunnen een samenlevingscontract opeisen bij het verdelen van een pensioen. Het is dus zaak om dit op tijd te regelen. Neem contact op met het pensioenfonds over de exacte voorwaarden van jouw pensioenregeling. Houd er rekening mee dat je zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap niet onder de Wet verevening pensioenrechten valt.
De verdeling van het pensioen na scheiding kan ook gevolgen hebben voor het nabestaandenpensioen. Laat je dus vooraf goed voorlichten over de mogelijkheden en mogelijke gevolgen in de toekomst.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.