Jaarlijkse indexering bij alimentatie
07 januari 2022 

Jaarlijkse indexering bij alimentatie

Twee belangrijke zaken die aan bod komen bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, zijn de omgangsregeling en de (partner)alimentatie. In dit artikel gaan we dieper in op het tweede onderwerp. Mediation kan van invloed zijn op de uitkomst van de alimentatie. Daarbij hebben we het niet alleen over het bedrag dat uit de berekening komt maar vooral ook over de acceptatie en motivatie van de (partner)alimentatie. 

Indexering alimentatie 2022

Het is zo dat alimentatie jaarlijks geïndexeerd wordt. In 2022 wordt de alimentatie met 1,9 procent verhoogd. Deze indexatie wordt gebaseerd op de gemiddelde loonstijging en op de stijging van kosten. Mensen verdienen meer salaris en hebben hogere kosten, dit wordt vertaald naar een hogere alimentatie. Maar zoals vaak het geval is bij gemiddelde waarden komt de persoonlijke situatie vaak niet helemaal overeen met het gemiddelde. Wat doe je met alimentatie als jouw salaris niet stijgt?

Jaarlijkse indexering bij alimentatie

Het is belangrijk om te weten dat alimentatie niet automatisch verhoogd wordt, dit moet je als uitvoerende partij zelf regelen op 1 januari van ieder jaar. Als je bijvoorbeeld in 2021 verplicht was om 1000 euro per maand te betalen aan je ex-partner, dan moet je vanaf 1 januari 2022 een bedrag van 1019 euro overmaken. Dat is 1,9 procent meer dan in 2021. Je moet deze verhoging zelf doorvoeren, dit gaat niet automatisch. Als je dit nalaat dan kun je in gebreke worden gesteld omdat je niet langer aan je betalingsverplichtingen voldoet.

In 2022 ligt de indexatie voor alimentatie dus op 1,9 procent, ieder jaar kan dit percentage anders zijn. Het betreft een cumulatieve stijging. Als je voor een periode van meerdere jaren alimentatie moet betalen dan wordt het indexatie op indexatie. Als je een baan hebt waar geen sprake is van loonsverhoging, of als je een zelfstandig ondernemer bent die geen indexatie toepast, dan bestaat de kans dat je een groter deel van je inkomen moet afdragen. Als dit het geval is dan kun je in dialoog treden met je ex-partner met het verzoek om een nieuw bedrag te bepalen. De scheidingsmediator kan hier een rol in spelen. In het convenant en/of het ouderschapsplan staat beschreven, of partijen verplicht zijn zich aan de jaarlijkse indexering te houden, of dat ze hiervan afwijken. 

Alimentatie aanpassen in echtscheidingsconvenant / ouderschapsplan. 

Het echtscheidingsconvenant is een overeenkomst die tijdens de scheiding wordt vastgelegd. De bepalingen in dit convenant zijn sluitend, maar niet in beton gegoten. Als er zich nieuwe situaties voordoen dan is het mogelijk om opnieuw om tafel te gaan zitten om het scheidingsconvenant of het ouderschapsplan aan te passen. In de praktijk is vaak het ouderschapsplan het meest onderhevig aan veranderingen.

Na een tijdje opnieuw met elkaar om tafel om de afspraken up-to-date te maken is zinvol.  Enerzijds kan dit overleg met minder spanning en onrust plaatsvinden dan bij de eerste keer opstellen omdat er wat tijd overheen is gegaan, anderzijds worden emoties van vroeger wellicht weer opgerakeld wat tot nieuwe conflicten kan leiden. Er zijn meerdere redenen om deze gesprekken te voeren in het bijzijn van een scheidingsmediator:

Jaarlijkse indexering bij alimentatie

  1.  Alles wat wordt afgesproken zal worden gedocumenteerd na afloop, zodat er later geen twijfel kan bestaan over de gemaakte afspraken.
  2. Alles wat wordt besproken is vertrouwelijk
  3. Er zijn juridische consequenties verbonden bij een aanpassing in het convenant. Een mediator is geen jurist, maar kan wel een informerende rol hierin spelen. 
  4. Het is niet nodig om ieder een advocaat in de arm te nemen en naar de rechter te stappen. 

 Er geldt voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan geen verplichting om dit in het bijzijn van een mediator of advocaat te doen. Het biedt wel zekerheid en kan conflicten in de toekomst helpen te voorkomen. Overleg bij of na een scheiding over zaken als alimentatie, verdeling van goederen of de opvoeding van inwonende kinderen kan in veel gevallen onderling of via een mediator worden geregeld.

 Wat vindt de overheid van mediation bij scheiding?

De overheid bepaalt jaarlijks de indexatie van alimentatie voor gescheiden burgers. Verder wil de Rijksoverheid zich zo min mogelijk mengen in persoonlijke zaken. Daarom zien ze mediation als nuttig hulpmiddel bij een scheiding en voor zaken als partneralimentatie of kinderalimentatie. De redenen die de Rijksoverheid opnoemt om voor mediation te kiezen zijn:

  1.  Een acceptabele oplossing kan sneller worden bereikt.
  2. Verschillen van mening kunnen uitgesproken worden.
  3. Het is in veel gevallen mogelijk om contact te blijven onderhouden na de scheiding.
  4. Er is ruimte voor maatwerk oplossingen en afspraken.
  5. De voormalige partners bepalen de condities, niet de rechter.

 Mediation bij alimentatie

Bij een echtscheiding zal er altijd een advocaat ingeschakeld moeten worden om de scheiding en het echtscheidingsconvenant te bekrachtigen, dat wil zeggen om het verzoek aan de rechtbank te doen. Als de ex-partners samen tot een overeenkomst zijn gekomen hoeft dit geen juridische strijd te zijn. 

 Wie bepaalt de alimentatie?

In beginsel bepaal je samen met de ex-partner de hoogte van de alimentatie. Het is mogelijk om dit met z’n tweeën te bepalen, op basis van de gangbare richtlijnen. In de praktijk zal hier een mediator, advocaat of notaris bij betrokken zijn. Als het samen niet mogelijk blijkt te zijn om tot een overeenkomst te komen dan zal de rechter een bedrag vaststellen. Iedere november wordt de indexatie voor alimentatie vastgesteld door de Rijksoverheid, deze wijziging zal op 1 januari van het volgende jaar in werking treden. Zo heeft de betalende ex-partner voldoende tijd om deze wijziging door te voeren. In dit themarapport vind je uitgebreide informatie over de alimentatie normen bij de rechtspraak.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met me op!



Over de schrijver
Reactie plaatsen