Gescheiden en de vakanties, hoe regelen we dat?

Gescheiden en de vakanties, hoe regelen we dat?

We gaan op vakantie en ik neem mee … een strandlaken, flip flops, zonnebrandcrème en de kinderen? Maar die blijven deze zomervakantie ook bij papa, of toch niet? Scheiden met kinderen kan gepaard gaan met een groot aantal uitdagingen waarvan de vakantieregeling en de feestdagenregeling vaak twee belangrijke onderwerpen zijn. Een nieuwe school kiezen is niet het enige dat je moet regelen, ook tijdens schoolvakanties hebben de kinderen behoefte aan duidelijkheid en een veilig en vertrouwd gevoel. 

Gescheiden vakanties

Bij kinderen op het schoolplein is het een onderwerp dat regelmatig ter sprake komt; gescheiden ouders. Betekent dit twee keer verjaardag vieren en meer cadeaus? Gaan jullie dubbel op vakantie? Kinderen kijken op een heel andere manier naar een scheiding dan ouders, eigenlijk benaderen ze co-ouderschap vaak op een heel pragmatische wijze. Hoe werkt het eigenlijk als je gescheiden bent tijdens een vakantieperiode? Mag je bijvoorbeeld zomaar met jouw kinderen naar het buitenland vliegen?

Gescheiden en de vakanties, hoe regelen we dat?

Wat zegt de wet?

In de meeste gevallen is er sprake van gedeeld ouderlijk gezag. Dit betekent dat beide ouders verantwoordelijkheden en rechten hebben. Onder ouderlijk gezag vallen onderwerpen als een onderhoudsplicht waarbij je als ouder een bijdrage moet leveren aan het levensonderhoud, studiekosten, verzorging en opvoeding. Als het belangrijke besluiten betreft dan moeten beide voormalige partners hierin gehoord worden. Als je met jouw kinderen een reis plant naar het buitenland dan moet de ouder die niet meereist hier toestemming voor verlenen. Welke persoon ouderlijk gezag heeft over de kinderen wordt niet vermeld in het paspoort, dit moet dus middels een verklaring worden vastgelegd. Dit toestemmingsformulier heet “Reizen met een minderjarige naar het buitenland”. Per kind moet je dit formulier invullen. Als er bij het passeren van een landsgrens naar bewijs wordt gevraagd dan moet je deze verklaring kunnen overleggen.

Wat is een feestdagenregeling?

Een feestdagenregeling is een overeenkomst waarin de situatie bij feestdagen wordt vastgelegd. Naast feestdagen kun je hierin ook aanvullende vrije dagen van school of studiedagen opnemen. Als je fulltime werkt dan kan het lastig zijn om schoolgaande kinderen op te vangen tijdens feestdagen. Probeer er samen met de andere ouder uit te komen. Als dit niet mogelijk blijkt dan zal de rechter hier uitspraak over doen met mogelijk een beslissing waar niemand zich in kan vinden. Je kunt deze regeling samen met het ouderschapsplan opstellen in overleg met de scheidingsmediator. Niet alleen schooldagen zijn van belang, vrije dagen moet je ook samen regelen.

Op vakantie naar het buitenland met kinderen

Als je met kinderen naar het buitenland gaat zonder de voormalige partner dan moet je de volgende zaken bij je hebben:

  • De ingevulde verklaring “Reizen met een minderjarig kind naar het buitenland”.
  • Een kopie van het paspoort of identiteitskaart van de ouder die toestemming verleent om te reizen.
  • Een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP) van het kind inclusief vermelding van ouders of een internationale geboorteakte.

Zorg je dat alle documenten bij je hebt ongeacht een reis per auto, trein, boot of vliegtuig. Per kind moet je alle documenten individueel aanvragen of invullen. Bij controle is het handig als de achterblijvende ouder bereikbaar is, wees op tijd bij een douane controle. Als er nog aanvullende voorwaarden zijn in het land van bestemming dan dien je daar rekening mee te houden. Kijk hiervoor op de website van de desbetreffende ambassade of neem contact op met het consulaat.

Gescheiden en de vakanties, hoe regelen we dat?

Als de ouder geen toestemming en/of medewerking verleent, probeer er dan eerst samen uit te komen. Als dit niet lukt dan kun je een mediator inschakelen om tot een werkbare oplossing te komen. Een rechtsgang met uitspraak van de rechter is de laatst mogelijke stap. En in dat geval ben je aangewezen op de uitspraak van de rechter.

Wat zegt de rechter?

Als je er samen niet uitkomt en de mediator biedt ook geen uitkomst dan is de laatste optie een gang naar de rechter. Iedere ouder moet in dit geval een advocaat in de arm nemen en dan moet je aangeven wat jouw wensen zijn. In deze fase communiceer je niet meer met de andere ouder die nu ‘de tegenpartij’ is geworden. De rechter zal de wensen van de ouders naast elkaar leggen en een uitspraak doen. Dit kan betekenen dat de rechter feestdagen gaat opdelen per jaar. Zo kan het kind Pasen volgend jaar bij moeder verblijven en met Sinterklaas bij vader in huis zijn. Als dit even niet uitkomt dan is dat jammer, de rechter maakt deze afweging. Bij de verjaardagen van kinderen wordt dan gerouleerd per jaar, bij de verjaardag van één ouder mag het kind die dag daar verblijven. Dit soort uitspraken zijn objectief en houden weinig of geen rekening met de persoonlijke situatie. Er samen uitkomen heeft daarom de voorkeur.

Gescheiden en de vakanties, hoe regelen we dat?

Is bij elkaar blijven een oplossing?

Op deze pagina heb ik vooral de situatie geschetst waarbij de scheiding reeds een voldongen feit is. Het is natuurlijk mogelijk dat je momenteel nog getrouwd bent terwijl je in een scheidingstraject zit. In plaats van te leven in het moment probeer je perspectief te krijgen op de toekomst. Wat zijn precies de gevolgen van scheiden met kinderen en hoe zorg je ervoor dat ogenschijnlijk eenvoudige afspraken niet weer tot een conflict leiden?

Als scheidingsmediator spreek ik veel ouders die zich in dit traject bevinden. Partners die niet meer met elkaar verder kunnen, maar wel deel uit willen maken van de opvoeding. Hoe vind je een acceptabele middenweg en hoe kun je ondanks alles toch een stabiele omgeving creëren voor jullie kinderen? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Bespreek jouw gedachten en wensen met de mediator, indien mogelijk samen met je ex. En als dat niet mogelijk is dan zoeken we naar een andere oplossing. Je kunt nog zo ver van elkaar verwijderd zijn, over één ding zijn jullie het eens; de kinderen mogen niet de dupe worden van een echtscheiding of het verbreken van een relatie. Samen met een mediator kun je beter navigeren in dit mijnenveld om zo tot een werkbare oplossing te komen. Dan kunnen jullie genieten van vakanties en van je kinderen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen